Receptueel.nl

Brood - Recept Bagels basisrecept

  • Ingredienten:
200 ml water, 9 gram zout, 25 gram suiker, 410 gram patentbloem, 9 gram droge gist.


3 liter water,
3 el suiker, 1 el maismeel, 1 ei(wit). Topping: bv. sesamzaad, maanzaad, uienzaad, kaneelsuiker, muesli, gebakken uitjes, zeezout.
  • Beschrijving:
Doe de ingredienten in de volgorde van je eigen handleiding in de broodbakmachine! Zet op het programma "deeg maken".Verwarm de oven voor tot 200 graden.
Haal het deeg na de piep uit de broodbakmachine. Als het deeg te plakkerig is, voeg je een heel klein beetje meel toe, maar zorg ervoor dat het aan de slappe kant blijft en net hanteerbaar is.

Breng ondertussen 3 liter water met de suiker aan de kook.

Verdeel het deeg met een scherp mes in stukken. (6 voor grote, 9 voor kleinere bagels) Rol elk stukje tot een balletje en maak er met je duim een gat in. Pak het op een rek het gat wat verder uit. (je kunt ook een rolletje maken en de uiteinden aan elkaar vastplakken) Het is even oefenen; verwacht niet dat ze perfect rond worden! Maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Laat ze daarna 20-30 minuten rusten onder een schone theedoek.

Bestrooi een bakplaat met maismeel. Laat de bagels voorzichtig in het kokende water glijden. Laat ze 30 seconden koken en draai ze dan om. Kook ze nog eens 30 seconden. De bagels worden even gekookt om het zetmeel te verminderen, wat zorgt voor de stevige structuur. Laat de bagels op wat keukenpapier heel even uitlekken.

Leg de bagels op de bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei(wit), bestrooi ze met een topping naar keuze.

Bak ze in de oven ongeveer 20-25 minuten, tot ze mooi bruin zien.Tip:
Gebruik timer: Stel in op basis programma bakken. Bereken wanneer het brood (in dit geval:deeg) klaar moet zijn. Tel hier 1 uur bij op. Je kunt dan de volgende dag het programma op 'stop' zetten, voordat het bakken begint. Je deeg is dan meteen gebruiksklaar en je kunt bijna meteen beginnen met bakken. Scheelt alweer in de tijd!

Reacties op Bagels basisrecept

  • Nog geen reacties op dit recept...
Plaats een bericht:
Naam:
Email:
Anti spam:
1+1=?
Bericht: