Receptueel.nl

Feestdagen - Recept Sint-jakobsschelpen met kreeft en belgisch witloof

  • Ingredienten:
10 sint-jakobsnoten ,
1 kreeft (van 700 g) ,
4 stronkjes witloof ,
1 dl wijn (wit/zoet)
1 theelepel kerriepoeder ,
0.5 dl room,peper en zout.
  • Beschrijving:
De sint-jakobsschelpen schoonmaken en de noten opzij zetten.
De kreeft gedurende 6 minuten koken in court-bouillon.

Court-bouillon is een geurige kruidenbouillon die wordt gebruikt voor het pocheren van vis, schaal- en schelpdieren.
Benodigdheden voor ongeveer 2 liter court-bouillon :
2 l water ; 3 uien ; 3 takjes bleekselderij ; 2 wortelen ; 6 takjes peterselie ; 2 blaadjes laurier ; 3 takjes tijm ; 3 teentjes knoflook ; enkele geplette peperbolletjes ; 3 eetlepels witte wijnazijn ; 2,5 dl droge witte wijn.:
Ui, selderij, wortelen, peterselie, tijm, knoflook en laurierbladen fijnsnijden en overgieten met 2 liter koud water. Op een zacht vuur aan de kook brengen en met het deksel schuin op de pan een kwartiertje laten sudderen.
De wijn, de azijn en de peperkorrels toevoegen en nog een kwartiertje laten koken.

Het witloof fijnsnijden, aanstoven in boter en kruiden met zout en peper.


Bereidingswijze
De witte wijn (bij voorkeur Sauternes) met het kerriepoeder laten inkoken, een weinig room toevoegen en opkloppen met de boter. De saus warm houden.
De sint-jakobsnoten in twee snijden en ze op een beboterde plaat leggen. Bakken in de warme oven, ze met water besprenkelend.
De lauwe kreeft in dikke stukken snijden.

Reacties op Sint-jakobsschelpen met kreeft en belgisch witloof

  • Nog geen reacties op dit recept...
Plaats een bericht:
Naam:
Email:
Anti spam:
1+1=?
Bericht: